Dorsz w tapenadzie i szynce dojrzewającej, puree z pasternaku i topinamburu, pieczone pomidory

Dorsz w tapenadzie i szynce dojrzewającej, puree z pasternaku i topinamburu, pieczone pomidory

  • 400-600g dorsza
  • 1 opakowanie czarnych oliwek
  • 100 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 6-8 plastrów szynki dojrzewającej
  • sól
  • pieprz

Na puree:

  • 1-2 sztuki korzenia pasternaku
  • 2 ziemniaki
  • kilka sztuk topinamburu
  • 1 gałązka rozmarynu
  • masło
  • mleko
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Na pieczone pomidory:

  • pomidorki koktajlowe
  • gruba sól
  • szałwia
  • pieprz
  • olej z pierwszego tłoczenia

Przygotować topenadę (oliwki porkoić w plasterki, wymieszać z olejem, czosnkiem, pieprzem i solą). Małą ilością topenady wysmarować kawałki dorsza i owinąć go plastrami szynki dojrzewającej. Rybę podsmażyć lekko i upiec w piecu – 20 minut w 180’C.

Topinambur, ziemniaki i pasternak ugotować. Przestudzić, dodać masło i mleko, gałkę muszkatołowa, pieprz i sól. Zrobić puree.

Pomidory przekroić na pół, rozłożyć na papierze do pieczenia, na liściach szałwii. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić olejem. Piec 15 minut w 175’C.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s