Awokado pojawiło się w Europie dopiero w XVII w. W Ameryce Środkowej i Południowej, jest jednym z podstawowych owoców w codziennej diecie.
Awokado jest źródłem witaminy: A, B1, B2, PP, C, K, H, substancji mineralnych, wapnia, potasu oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także:
błonnik – ma go bardzo dużo. Jedno awokado potrafi dostarczyć, aż 34 % dziennego zapotrzebowania. Błonnik usuwa nadmiar cholesterolu z organizmu, zapobiega zaparciom, dba o przewód pokarmowy, żeby był zawsze w dobrej kondycji,
beta-sitosterol – blokuje wchłanianie cholesterolu, może łagodzić objawy przerostu gruczołu krokowego. Ostatnio prowadzi się badania związane z zapobieganiem nowotworu piersi,
glutation – związek działający jak przeciw utleniacz, dzięki czemu neutralizuje wolne rodniki,
kwas foliowy – jedno awokado dostarcza 28 % dziennego zapotrzebowania. Stanowi ważne źródło tej witaminy należącej do grupy B. Zapobiega powstawaniu wad wrodzonych układu nerwowego u płodu, a u dorosłych chroni przed nowotworami i chorobami serca,
kwas oleinowy – jednonienasycony kwas tłuszczowy, który obniża stężenie cholesterolu, bardzo dobry, żeby zastąpić kwasy nasycone w diecie,
magnez – bardzo ważny pierwiastek, pomaga redukować objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, migren, niepokoju, zmęczenie, depresje i wiele innych.
potas – posiada 35% więcej niż banan uważany za doskonałe źródło tego pierwiastka.
Ponadto:
- zapobiega powstawaniu cukrzycy i reguluje poziom cukru we krwi
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- zawiera antyoksydanty, działające przeciwstarzeniowo i może również chronić przed rakiem
- posiada właściwości przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne
- chroni organizm przed takimi chorobami, jak: choroby serca, wylewy krwi do mózgu, rak
- pobudza menstruację oraz może wywołać aborcję
- uważa się, że posiada właściwości afrodyzjaka
- stosowany zewnętrznie, miąższ z owocu awokado działa łagodząco na skórę
- awokado jest stosowane na ropiejące rany oraz na skórę głowy w celu pobudzenia wzrostu włosów