- 1 kapusta biała (S)
- 1 szklanka kaszy jaglanej (S)
- 1 duża cebula (O)
- biały ser 200g (K)
- pół opakowania sera typu feta (Sł)
- 2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku (O)
- natka pietruszki (K)
- garść posiekanych orzechów włoskich (S)
- 1 jajko (S)
- sól (Sł pieprz (O) kurkuma (G)
- łyżeczka masła (S)
Kapustę umyć i podzielić na 8 cząstek, tnąc przez głąb. Gotować krótko w osolonej wodzie, bez przykrycia. Sprawdziłam widelcem, czy jest miękka – nie może się rozpadać!
Ser biały wymieszać w misce z natką pietruszki (K) i kurkumą (G) Dodać orzechy (S) doprawić pieprzem, dodać czosnek (O) i posolić (Sł) Dodać pokrojone w kostkę pomidory (K). Dodać ugotowaną kaszę jaglaną. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i podsmażyłam na złoto. Dodać do farszu i wymieszać.
Farsz wkładać pomiędzy liście kapusty. Najwygodniej w naczyniu do zapiekania. Zalać sosem pomidorowym i przykryć. Wstawić do piekarnika na 190 C, piec około 30 – 40 minut.