Kapusta nadziewana

Kapusta nadziewana

Kapusta nadziewana

  • 1 kapusta biała (S)
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (S)
  • 1 duża cebula (O)
  • biały ser 200g (K)
  • pół opakowania sera typu feta (Sł)
  • 2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku (O)
  • natka pietruszki (K)
  • garść posiekanych orzechów włoskich (S)
  • 1 jajko (S)
  • sól (Sł pieprz (O) kurkuma (G)
  • łyżeczka masła (S)

Kapustę umyć i podzielić na 8 cząstek, tnąc przez głąb. Gotować krótko w osolonej wodzie, bez przykrycia. Sprawdziłam widelcem, czy jest miękka – nie może się rozpadać!

Ser biały wymieszać w misce z natką pietruszki (K) i kurkumą (G) Dodać orzechy (S) doprawić pieprzem, dodać czosnek (O) i posolić (Sł) Dodać pokrojone w kostkę pomidory (K). Dodać ugotowaną kaszę jaglaną. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i podsmażyłam na złoto. Dodać do farszu i wymieszać.

Farsz wkładać pomiędzy liście kapusty. Najwygodniej w naczyniu do zapiekania. Zalać sosem pomidorowym i przykryć. Wstawić do piekarnika na 190 C, piec około 30 – 40 minut.

Dodaj komentarz