Składniki na spód:
- ½ szklanki płatków owsianych (O)
- odrobina soli (Sł)
- ½ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (K)
- ¼ szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (G)
- kurkuma (G)
- ¼ szklanki oleju roślinnego (S)
- imbir (O)
- woda zimna (Sł)
Wszystkie składniki połączyć, dodając tyle wody żeby utworzyć gęste, zwarte ciasto.
Po wyrobieniu, wyłożyć formę i piec 10 minut w temp. 160 C.
Składniki na górę:
- oliwa z oliwek (S)
- 2-3 jajka (S)
- 1-2 ząbki czosnku (O)
- pieprz (O)
- sól (Sł)
- 1-2 pomidory (K)
- kurkuma (G)
- 4 garście pokrzywy (G)
Pokrzywę rozdzielić na liście i sparzyć w gorącej wodzie przez kilka minut.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórek. Pokroić w talarki do ozdoby, resztę w drobną kostkę.
Na oliwie z oliwek (S) podsmażyć delikatnie przeciśnięty czosnek (O) Posolić (Sł) pokrojone w kosteczkę kilka pomidory (K) doprawić kurkumą i dodać pokrzywę (G).
Wszystko wymieszać i dusić przez chwilę. Przełożyć na gotową tartę.
Jajka (S) dodać zaraz po pokrzywie a następnie popieprzyć (O) i posolić (Sł), albo po przełożeniu wszystkiego na tartę podsmażyć jak jajecznicę i wyłożyć na pokrzywę. Przyozdobić pomidorem.