Tarta z pokrzywą i jajkiem

Tarta z pokrzywą i jajkiem

Tarta z pokrzywą i jajkiem

Składniki na spód:

  •     ½ szklanki płatków owsianych (O)
  •     odrobina soli (Sł)
  •     ½ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (K)
  •     ¼ szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (G)
  •     kurkuma (G)
  •     ¼ szklanki oleju roślinnego (S)
  •     imbir (O)
  •     woda zimna (Sł)

Wszystkie składniki połączyć, dodając tyle wody żeby utworzyć gęste, zwarte ciasto.
Po wyrobieniu, wyłożyć formę i piec 10 minut w temp. 160 C.

 

Składniki na górę:

  • oliwa z oliwek (S)
  • 2-3 jajka (S)
  • 1-2 ząbki czosnku (O)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • 1-2  pomidory (K)
  • kurkuma (G)
  • 4 garście pokrzywy (G)

Pokrzywę rozdzielić na liście i sparzyć w gorącej wodzie przez kilka minut.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórek. Pokroić w talarki do ozdoby, resztę w drobną kostkę.

Na oliwie z oliwek (S) podsmażyć delikatnie przeciśnięty czosnek (O) Posolić (Sł) pokrojone w kosteczkę kilka pomidory (K) doprawić kurkumą i dodać pokrzywę (G).
Wszystko wymieszać i dusić przez chwilę. Przełożyć na gotową tartę.
Jajka (S) dodać zaraz po pokrzywie a następnie popieprzyć (O) i posolić (Sł), albo po przełożeniu wszystkiego na tartę podsmażyć jak jajecznicę i wyłożyć na pokrzywę. Przyozdobić pomidorem.

Dodaj komentarz