- 300 g świeżej brukselki (S)
- masło klarowane (S)
- 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne (lub 1 papryczka chili) (O)
- 3 ząbki czosnku (O)
- 1 cebula (O)
- pieprz (O)
- 1 łyżeczka lubczyku (O)
- gałka muszkatołowa (O)
- 1 kostka sera feta (Sł)
- 3 łyżki serka homogenizowanego naturalnego (lub śmietany) (K)
- 3 pomidory (K)
- kurkuma (G)
Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, nakroić głąbki, wymoczyć w wodzie i ugotować do miękkości (wrzucona na wrzątek – 10 minut pod przykryciem)
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Na maśle klarowanym (S) podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek (O) Dodać przyprawy: pieprz cayenne (chilli), pieprz, lubczyk i gałkę muszkatołową (O) Wymieszać i chwilę wszystko poddusić. Ser feta (Sł) pokroić w kostkę i dodać na patelnię razem z pomidorami i serkiem homogenizowanym (śmietaną) (K) Dodać kurkumę (G)
Ugotowaną i odcedzoną brukselkę polać sosem lub chwilę poddusić razem na patelni.