- oliwa z oliwek (S)
- 1 szkl. soczewicy zielonej (S)
- 100 g świeżego szpinaku lub mrożonych liści (S)
- 1 cebula (O)
- 2 ząbki czosnku (O)
- pieprz (O)
- sól (Sł)
- 2 litry wywaru z warzyw lub zimnej wody (Sł)
- 1 szkl. ciecierzycy (Sł)
- sok z cytryny (K)
- 400 ml śmietany 18% (K)
- kurkuma (G)
Ciecierzycę zalać wodą, odstawić na całą noc. Rano wymienić wodę i zagotować. Gotować aż ciecierzyca zmięknie.
Soczewicę zalać wodą, pozostawić na 2 godziny aż namoknie. Dolać zimnej wody, doprowadzić do wrzenia. Gotować około 40 minut pod przykryciem.
Na oliwie z oliwek (S) udusić pokrojoną w półpiórka cebulę (O) Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (O) Posolić (Sł) Skropić lekko sokiem z cytryny (K) Dodać kurkumę (G)
Dodać umyty szpinak (S) i blanszować pod przykryciem aż wszystkie liście zwiędną. Dodać ugotowaną soczewicę (S) Doprawić pieprzem (O) Zalać wodą lub wywarem i dodać ciecierzycę (Sł) Doprowadzić do wrzenia i gotować około 30 minut.
Odlać szklankę zupy, przestudzić, wymieszać ze śmietaną, wlać do reszty zupy. Doprowadzić do wrzenia.