Bakłażan nadziewany warzywami

 

Bakłażany z warzywami i fasolą

  • 2-3 duże bakłażany (S)
  • 1 szklanka fasoli (S)
  • kilka pieczarek (S)
  • oliwa z oliwek (S)
  • 2 średnie cebule (O)
  • 4 ząbki czosnku (O)
  • oregano, bazylia, tymianek (O)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego (K)
  • kurkuma (G)

Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż, miąższ wydłubać (zostawić ok. 0,5 cm skórki), posiekać go, wrzucić do osobnej miski, posolić i odstawić na pół godziny. Po tym czasie sok odcisnąć (usuwa się goryczkę w ten sposób).Ryż ugotować, oczywiście w małej ilości wody, aż wciągnie całą (polecam dodać do wody odciek z fasoli). Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy, dodać posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć na małym ogniu (nie złocić). Dorzucić pieczarki, jeśli są, a na końcu miąższ z bakłażana.

W misce wymieszać przesmażone warzywa z fasolą i ryżem, dodać pomidory, farsz doprawić. Rozgrzać piekarnik/ prodiż/ opiekacz. Połówki bakłażanów napełnić nadzieniem, posypać pestkami/ płatkami, położyć oliwki, skropić oliwą i posypać ziołami. Zapiekać około kwadransa albo dłużej w miarę potrzeby.

Dodaj komentarz