- 2-3 duże bakłażany (S)
- 1 szklanka fasoli (S)
- kilka pieczarek (S)
- oliwa z oliwek (S)
- 2 średnie cebule (O)
- 4 ząbki czosnku (O)
- oregano, bazylia, tymianek (O)
- pieprz (O)
- sól (Sł)
- kilka łyżek przecieru pomidorowego (K)
- kurkuma (G)
Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż, miąższ wydłubać (zostawić ok. 0,5 cm skórki), posiekać go, wrzucić do osobnej miski, posolić i odstawić na pół godziny. Po tym czasie sok odcisnąć (usuwa się goryczkę w ten sposób).Ryż ugotować, oczywiście w małej ilości wody, aż wciągnie całą (polecam dodać do wody odciek z fasoli). Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy, dodać posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć na małym ogniu (nie złocić). Dorzucić pieczarki, jeśli są, a na końcu miąższ z bakłażana.
W misce wymieszać przesmażone warzywa z fasolą i ryżem, dodać pomidory, farsz doprawić. Rozgrzać piekarnik/ prodiż/ opiekacz. Połówki bakłażanów napełnić nadzieniem, posypać pestkami/ płatkami, położyć oliwki, skropić oliwą i posypać ziołami. Zapiekać około kwadransa albo dłużej w miarę potrzeby.