Smażony śledź w żołędziowej otoczce i korzennym occie, sałatka ziemniaczana z grzybami

Smażony śledź w żołędziowej otoczce i korzennym occie, sałatka ziemniaczana z grzybami

  • 4 sztuki świeżego fileta ze śledzia
  • 2 łyżki mąki żołędziowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • woda
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz

Śledzia pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić, obtaczać w panierce i smażyć na oleju.

Na marynatę:

  • 250 ml octu jabłkowego
  • 250 ml wody
  • 120 g cukru
  • 2 szt. liścia laurowego
  • 3-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 5 sztuk pieprzu ziarnistego
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 sztuki czerwonej cebuli
  • 2 łodygi selera naciowego

Przygotować marynatę korzenną. W gorącej marynacie podgotować cebulę i seler naciowy. W gotowej marynacie zanurzyć śledzia.

Na sałatkę:

  • ziemniaki sałatkowe
  • kapusta włoska lub jarmuż lub brukselka
  • szczypior
  • koperek
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno lub olej lniany/orzechowy

Ziemniaki ugotować jak na sałatkę. Kapustę zblanszować. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę, a z liści kapusty wyciąć krążki.

Na żółty sojonez:

  • 100 ml mleka sojowego
  • szczypta czarnej soli
  • 30 ml octu jabłkowego
  • 200 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • kurkuma lub curry
  • sól
  • pieprz

Wszystkie składniki sojonezu połączyć w blenderze.

Poszczególne składniki potrawy skomponować na talerzu.

Dodaj komentarz