- 4 sztuki świeżego fileta ze śledzia
- 2 łyżki mąki żołędziowej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- woda
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
Śledzia pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić, obtaczać w panierce i smażyć na oleju.
Na marynatę:
- 250 ml octu jabłkowego
- 250 ml wody
- 120 g cukru
- 2 szt. liścia laurowego
- 3-5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 5 sztuk pieprzu ziarnistego
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 sztuki czerwonej cebuli
- 2 łodygi selera naciowego
Przygotować marynatę korzenną. W gorącej marynacie podgotować cebulę i seler naciowy. W gotowej marynacie zanurzyć śledzia.
Na sałatkę:
- ziemniaki sałatkowe
- kapusta włoska lub jarmuż lub brukselka
- szczypior
- koperek
- olej rzepakowy tłoczony na zimno lub olej lniany/orzechowy
Ziemniaki ugotować jak na sałatkę. Kapustę zblanszować. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę, a z liści kapusty wyciąć krążki.
Na żółty sojonez:
- 100 ml mleka sojowego
- szczypta czarnej soli
- 30 ml octu jabłkowego
- 200 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- kurkuma lub curry
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki sojonezu połączyć w blenderze.
Poszczególne składniki potrawy skomponować na talerzu.