- 1 cała makrela
- 1/2 cytryny
- 1 kg bakłażanów
- 2 papryki czerwonej
- 2 papryki zielonej
- 1 duża cebula
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- oliwki zielone
- 1 mały słoiczek kaparów
- 1 pęczek natki pietruszki
- ocet jabłkowy lub śliwkowy
- cukier trzcinowy
- oliwa lub olej roślinny
- oregano
- sól
- pieprz
Na dyniową kaszę:
- kasza orkiszowa
- dynia
- gałka muszkatołowa
- mleko
- masło
Makrelę upiec w papilotach.
Rybę podzielić na mniejsze części, otrzeć skórkę z cytryny, oprószyć solą, pieprzem, zawinąć w papier do pieczenia jak cukierki i piec 25-30 minut w 170’C.
Przygotować caponatę.
Warzywa pokroić w kostkę a cebulę w piórka. Na oliwie poddusić cebulkę i czosnek, dodać warzywa, przyprawy i pomidory z puszki. Doprawić octem i cukrem trzcinowym.
Oraz dyniową kaszę.
Kasze i dynię ugotować. Dodać gałkę muszkatołową, mleko i masło. Rozgnieść, łącząc razem.