Makrela w papilotach na caponacie, palone masło i dyniowa kasza orkiszowa

Makrela w papilotach na caponacie, palone masło i dyniowa kasza orkiszowa

  • 1 cała makrela
  • 1/2 cytryny
  • 1 kg bakłażanów
  • 2 papryki czerwonej
  • 2 papryki zielonej
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwki zielone
  • 1 mały słoiczek kaparów
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ocet jabłkowy lub śliwkowy
  • cukier trzcinowy
  • oliwa lub olej roślinny
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Na dyniową kaszę:

  • kasza orkiszowa
  • dynia
  • gałka muszkatołowa
  • mleko
  • masło

Makrelę upiec w papilotach.
Rybę podzielić na mniejsze części, otrzeć skórkę z cytryny, oprószyć solą, pieprzem, zawinąć w papier do pieczenia jak cukierki i piec 25-30 minut w 170’C.

Przygotować caponatę.
Warzywa pokroić w kostkę a cebulę w piórka. Na oliwie poddusić cebulkę i czosnek, dodać warzywa, przyprawy i pomidory z puszki. Doprawić octem i cukrem trzcinowym.

Oraz dyniową kaszę.
Kasze i dynię ugotować. Dodać gałkę muszkatołową, mleko i masło. Rozgnieść, łącząc razem.

 

Dodaj komentarz