Fasolka szparagowa z jajkiem i ziołami

Fasolka szparagowa z jajkiem

  • 250 g fasolki szparagowej (S)
  • 2 łyżki masła klarowanego (S)
  • 6 jajek (S)
  • 1 duża cebula (O)
  • 1-2 ząbki czosnku (O)
  • 1 łyżka suszonej bazylii (O)
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru (O)
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu (O)
  • 1 łyżka mięty (O)
  • 1 łyżka koperku (O)
  • sól (Sł)
  • 2 łyżki pietruszki (K)
  • 1 łyżka soku z cytryny (K)
  • 1 łyżka świeżej bazylii (G)
  • kurkuma (G)

Fasolkę ugotować na parze lub w wodzie.
Cebulę drobno posiekać.

Na maśle klarowanym (S) udusić cebulkę (O) dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła: cząber, estragon, miętę i koperek (O) Posolić (Sł) Wcisnąć sok z cytryny i dodać natkę pietruszki (K) bazylię i kurkumę (G)

Dodać fasolkę szparagową. Jeśli jest ciepła można od razu zalać wszystko jajkami (S) jeśli nie, chwilę poddusić fasolkę z ziołami. Wymieszać i poczekać aż jajka się zetną.

5 uwag do wpisu “Fasolka szparagowa z jajkiem i ziołami

Dodaj komentarz