- 250 g fasolki szparagowej (S)
- 2 łyżki masła klarowanego (S)
- 6 jajek (S)
- 1 duża cebula (O)
- 1-2 ząbki czosnku (O)
- 1 łyżka suszonej bazylii (O)
- 1 łyżeczka suszonego cząbru (O)
- 1 łyżeczka suszonego estragonu (O)
- 1 łyżka mięty (O)
- 1 łyżka koperku (O)
- sól (Sł)
- 2 łyżki pietruszki (K)
- 1 łyżka soku z cytryny (K)
- 1 łyżka świeżej bazylii (G)
- kurkuma (G)
Fasolkę ugotować na parze lub w wodzie.
Cebulę drobno posiekać.
Na maśle klarowanym (S) udusić cebulkę (O) dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła: cząber, estragon, miętę i koperek (O) Posolić (Sł) Wcisnąć sok z cytryny i dodać natkę pietruszki (K) bazylię i kurkumę (G)
Dodać fasolkę szparagową. Jeśli jest ciepła można od razu zalać wszystko jajkami (S) jeśli nie, chwilę poddusić fasolkę z ziołami. Wymieszać i poczekać aż jajka się zetną.
Jestem wielką fanką fasolki szparagowej i w tej wersji z pewnością by mi zasmakowałą 🙂
Ja aż taką fanką nie byłam, do czasu aż wyszłam ponad przepis fasolki z masłem czy bułką tartą… 😀
Dzięki za inspirację, zaraz zabieram się za gotowanie :))
Już po obiadku 🙂 Było przepyszne!
Proszę bardzo 🙂 … po minie widzę, że smakowało 🙂 Dzisiaj kolejna wariacja na temat fasolki 😀