Zupa śmietanowa z zielonej soczewicy, cieciorki i szpinaku

Zupa śmietanowa z zielonej soczewicy, cieciorki i szpinaku

  • oliwa z oliwek (S)
  • 1 szkl. soczewicy zielonej (S)
  • 100 g świeżego szpinaku lub mrożonych liści (S)
  • 1 cebula (O)
  • 2 ząbki czosnku (O)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • 2 litry wywaru z warzyw lub zimnej wody (Sł)
  • 1 szkl. ciecierzycy (Sł)
  • sok z cytryny (K)
  • 400 ml śmietany 18% (K)
  • kurkuma (G)

Ciecierzycę zalać wodą, odstawić na całą noc. Rano wymienić wodę i zagotować. Gotować aż ciecierzyca zmięknie.
Soczewicę zalać wodą, pozostawić na 2 godziny aż namoknie. Dolać zimnej wody, doprowadzić do wrzenia. Gotować około 40 minut pod przykryciem.

Na oliwie z oliwek (S) udusić pokrojoną w półpiórka cebulę (O) Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (O) Posolić (Sł) Skropić lekko sokiem z cytryny (K) Dodać kurkumę (G)

Dodać umyty szpinak (S) i blanszować pod przykryciem aż wszystkie liście zwiędną. Dodać ugotowaną soczewicę (S) Doprawić pieprzem (O) Zalać wodą lub wywarem i dodać ciecierzycę (Sł) Doprowadzić do wrzenia i gotować około 30 minut.

Odlać szklankę zupy, przestudzić, wymieszać ze śmietaną, wlać do reszty zupy. Doprowadzić do wrzenia.

Dodaj komentarz