- 1 żólta papryka (w oryginale zielona)
- 2 pomidory rzymskie lub 6 koktajlowych
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, odsączony (170 g)
- 2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone na ćwiartki
- 1 mały pęczek szczypiorku lub dymki cebuli, bardzo drobno
- 1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekana (w oryginale suszona, użyłam świeżej)
- 1 łyżka opłukanych kaparów
- 1 łyżka poszatkowanych liści pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli morskiej
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paseczki. Włożyć paprykę do miski.
Tuńczyka podzielić na osobne, drobne kawałki. Dodać do papryki. Na wierzch wyłożyć pomidora, kapary i jajko. Posypać wierzch szczypiorkiem, pietruszką oraz drobno posiekaną papryczką chilli.
Polać oliwą, lekko posolić i przyprawić pieprzem.
źródło: puszka.pl