Tunezyjska sałatka z tuńczykiem – z kaparami, jajkiem i szczypiorkiem

 

Tunezyjska sałatka z tuńczykiem – z kaparami, jajkiem i szczypiorkiem

  • 1 żólta papryka (w oryginale zielona)
  • 2 pomidory rzymskie lub 6 koktajlowych
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, odsączony (170 g)
  • 2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone na ćwiartki
  • 1 mały pęczek szczypiorku lub dymki cebuli, bardzo drobno
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekana (w oryginale suszona, użyłam świeżej)
  • 1 łyżka opłukanych kaparów
  • 1 łyżka poszatkowanych liści pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paseczki. Włożyć paprykę do miski.

Tuńczyka podzielić na osobne, drobne kawałki. Dodać do papryki. Na wierzch wyłożyć pomidora, kapary i jajko. Posypać wierzch szczypiorkiem, pietruszką oraz drobno posiekaną papryczką chilli.

Polać oliwą, lekko posolić i przyprawić pieprzem.

źródło: puszka.pl

Dodaj komentarz