Kopytka – tradycyjnie

Kopytka tradycyjnie

  • 1 kg ziemniaków (S)
  • 2 jajka (S)
  • pieprz (O)
  • sól (Sł)
  • 2 szklanki mąki pszennej + do posypania stolnicy (K)
  • kurkuma (G)

Ziemniaki ugotować na parze (lub zwyczajnie w wodzie). Roztłuc dokładnie na jednolitą masę tłuczkiem, lub jeszcze lepiej przemielić maszynką do mięsa.

Do ziemniaków wbić jajka (S) przyprawić pieprzem (O) i solą (Sł) Dodać mąkę (K) i kurkumę (G) Wszystko dokładnie wymieszać najpierw łyżką a następnie ręcznie wyrabiając ciasto.

W większym garnku zagotować i osolić wodę.

Stolnicę lub czysty, suchy blat oprószyć mąką i ręcznie rozwałkować niewielkie ilości ciasta na długi rulon. Pociąć nożem na średniej grubości kluseczki i wrzucać na osolony wrzątek. Delikatnie zamieszać po wrzuceniu żeby kopytka nie przywarły do dna garnka. Gotować około 2 minut aż kopytka wypłyną na powierzchnię wody. Odławiać cedzakiem i układać na talerzu. Podawać od razu.

Aby przechować je na następny dzień należy ciepłe kopytka wymieszać z masłem lub olejem i wstawić do lodówki. Na drugi dzień odgrzać na patelni.

Dodaj komentarz