Gulasz warzywny

Gulasz warzywny

  • 1 szklanka fasoli (może być czerwona, biała, czarna) (S)
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki (S)
  • 3 papryki kolorowe (czerwona, żółta, zielona) (S)
  • 2-3 ziemniaki (S)
  • 2 niewielkie cukinie (S)
  • oliwa z oliwek (S)
  • 2 ząbki czosnku (O)
  • 1 większa cebula lub dwie male (O)
  • pieprz (O)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich (O)
  • sól (Sł)
  • odrobina soku z cytryny (K)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (K)
  • kurkuma (G)

Fasolę namoczyć (2-3 godziny) i ugotować do miękkości.
Cebulę pokroić w piórka lub półpiórka jeśli cebula jest duża.
Czosnek posiekać.
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić – część w wąskie paski, część w kostkę.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Cukinię umyć i pokroić w talarki.

W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek (S) zeszklić cebulę i czosnek (O) Posolić (Sł) Skropić sokiem z cytryny (K) dodać odrobinę kurkumy (G)

Dodać cukinię i papryki (S), przesmażyć na dużym ogniu, zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem 10-15 minut. Dodać ziemniaki i fasolę (S) Przyprawić słodką papryką (S) pieprzem i ziołami prowansalskimi (O) Lekko posolić do smaku (Sł) Dodać koncentrat pomidorowy (K) i kurkumę (G), wymieszać.

Dusić na małym ogniu jeszcze 30 minut.

Dodaj komentarz