Ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 szklanka kefiru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- odrobina octu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Farsz:
- 1 kulka mozzareli
- 250 g twarogu
- 200 g żółtego sera
- 1-2 ząbki czosnku
Masło do posmarowania po usmażeniu.
Ciasto:
Mąkę wsypać do miski i wymieszać z solą i cukrem. Sodę zgasić octem i dodać razem z kefirem do reszty składników ugniatając sprężyste ciasto. Ważne żeby kefir był dość ciepły aby ciasto było delikatne i miękkie. Po wyrobieniu, ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. W tym czasie przygotować farsz.
Farsz:
Na tarce zetrzeć wszystkie rodzaje sera i wymieszać razem z czosnkiem.
Przygotowanie:
Podzielić ciasto na 4 części i każdą z części jeszcze na pół. Rozwałkowywać na mniej więcej jednakowej wielkości koła. Na suchej patelni najpierw umieścić jedno koło z ciasta, nałożyć farsz serowy i przykryć drugim kołem z ciasta sklejając dokładnie brzegi by rozpuszczający się ser nie wypłynął.
Smażyć około 5-7 minut z każdej strony.
Po usmażeniu posmarować masłem. Zjeść 🙂