Chaczapuri (Gruzja)

Chaczapuri

Chaczapuri

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • odrobina octu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Farsz:

  • 1 kulka mozzareli
  • 250 g twarogu
  • 200 g żółtego sera
  • 1-2 ząbki czosnku

Masło do posmarowania po usmażeniu.

Ciasto:
Mąkę wsypać do miski i wymieszać z solą i cukrem. Sodę zgasić octem i dodać razem z kefirem do reszty składników ugniatając sprężyste ciasto. Ważne żeby kefir był dość ciepły aby ciasto było delikatne i miękkie. Po wyrobieniu, ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. W tym czasie przygotować farsz.

Farsz:
Na tarce zetrzeć wszystkie rodzaje sera i wymieszać razem z czosnkiem.

Przygotowanie:
Podzielić ciasto na 4 części i każdą z części jeszcze na pół. Rozwałkowywać na mniej więcej jednakowej wielkości koła. Na suchej patelni najpierw umieścić jedno koło z ciasta, nałożyć farsz serowy i przykryć drugim kołem z ciasta sklejając dokładnie brzegi by rozpuszczający się ser nie wypłynął.

Smażyć około 5-7 minut z każdej strony.

Po usmażeniu posmarować masłem. Zjeść 🙂

Dodaj komentarz