Blok czekoladowy (bez cukru)

  • 1,5 szklanki daktyli (lub 1 szklanka cukru trzcinowego)
  • 200 g masła
  • 1/4 szklanki wody
  • 3-4 łyżki kakao
  • 300 g mleka w proszku
  • suche wafle lub herbatniki
  • bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, suszony ananas, kandyzowane wiśnie (wg uznania)

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić aż ostygną, następnie zmiksować je na gładką masę.

Masło rozpuścić w garnuszku i również odstawić do ostygnięcia. Do masła dodać masę daktylową (lub cukier i wodę) oraz kakao, następnie wszystko wymieszać i ostudzić (może być lekko ciepłe). Do dużego garnka wsypać mleko w proszku, bakalie, pokruszone wafle lub herbatniki. Wymieszać. Następnie zalać wszystko masą kakaowo-maślaną i dokładnie wszystko ze sobą połączyć.

Gotową masę z bakaliami przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie można masę wyjąć, zdjąć papier, pokroić i zjeść 🙂

Dodaj komentarz