- filet z karpia
- filet z czarniaka
- wątróbki z dorsza
- 2 jabłka
- 1 duża cebula
- 1 pęczek koperku
- bułka tarta lub kasza manna
- kasza gryczana jasna
- jajka (opcjonalnie)
- śmietanka 30-36% (opcjonalnie)
- jelita wieprzowe
- ziarno kolendry
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- masło
- sól
- pieprz
- wywar z resztek ryb
Na sałatkę:
- brukselka
- buraki pieczone (opcjonalnie)
- olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
- musztarda
- ocet jabłkowy
- miód gryczany
Kaszę gryczaną ugotować.
Ryby oczyścić, pokroić, zmielić w maszynce.
Cebulę i jabłka posiekać i podsmażyć na maśle. Koperek posiekać i dodać do rybnej masy. Dodać pozostałe składniki i przyprawy. Napełnić farszem jelito i uformować kiełbaski.
Ugotować kiełbaski w rybnym wywarze albo podwędzić.
Podawać z sałatką z brukselki.