Kaszanka z białych ryb i jabłek z sałatką z brukselki

Kaszanka z białych ryb i jabłek z sałatką z brukselki

  • filet z karpia
  • filet z czarniaka
  • wątróbki z dorsza
  • 2 jabłka
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek koperku
  • bułka tarta lub kasza manna
  • kasza gryczana jasna
  • jajka (opcjonalnie)
  • śmietanka 30-36% (opcjonalnie)
  • jelita wieprzowe
  • ziarno kolendry
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • wywar z resztek ryb

Na sałatkę:

  • brukselka
  • buraki pieczone (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
  • musztarda
  • ocet jabłkowy
  • miód gryczany

Kaszę gryczaną ugotować.
Ryby oczyścić, pokroić, zmielić w maszynce.
Cebulę i jabłka posiekać i podsmażyć na maśle. Koperek posiekać i dodać do rybnej masy. Dodać pozostałe składniki i przyprawy. Napełnić farszem jelito i uformować kiełbaski.

Ugotować kiełbaski w rybnym wywarze albo podwędzić.
Podawać z sałatką z brukselki.

 

Dodaj komentarz