- 1 bakłażan (S)
- 3 papryki różnokolorowe (S)
- oliwa z oliwek (S)
- 2 ząbki czosnku (O)
- 2 cebule (O)
- szczypta pieprzu cayenne (O)
- 1 szklanka ciecierzycy (Sł)
- sól (Sł)
- 2 łyżki natki pietruszki (K)
- 1 szklanka soku pomidorowego lub 2 pomidory (K)
- kurkuma (G)
Bakłażana pokroić w grubsze plastry. Oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie opłukać bakłażana i i pokroić go w większą kostkę.
Pomidory sparzyć i pokroić w kostkę.
Ciecierzycę dzień wcześniej zalać wodą, odstawić na noc. Na drugi dzień zmienić wodę i zagotować cieciorkę aż zmięknie. Wersja prostsza – użyć cieciorki z puszki.
Cebulę pokroić w półpiórka.
Na oliwie z oliwek (S) poddusić cebulę (O) Posolić (Sł) Dodać pokrojone w kostkę pomidory (K) Dusić 15 minut pod przykryciem. Dodać pokrojone w kostkę papryki i bakłażana (S) Przyprawić pieprzem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (O) Dodać ugotowaną ciecierzycę (Sł) oraz natkę pietruszki (K). Dusić wszystko około 45 minut.