
Marchewkowe ciasto jaglane
- 3 szklanki startej marchewki (S)
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (S)
- 2 jajka (S)
- 1 szklanka rodzynek (S)
- 1 szklanka daktyli (S) lub 3 banany (S)
- ½ szklanka wiórków kokosowych (S)
- 1 szklanka orzechów lub pestek dyni (S)
- 2 łyżeczki cynamonu (O)
- ½ łyżeczki soli (Sł)
- 2 łyżki soku z cytryny (K)
- 2 kopiaste łyżeczki sody oczyszczonej (G)
- ½ łyżeczki kurkumy (G) – można pominąć
Polewa
- 4 łyżki miodu (S)
- 1 łyżeczka cynamonu (O)
- szczypta soli (Sł)
- ½ łyżeczka soku z cytryny (K)
- 2 czubate łyżki kakao (G)
+ gorąca woda jeśli polewa będzie za gęsta
Ciasto:
Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu.
Rodzynki i daktyle wypłukać, zalać wrzątkiem i odstawić na około 1h.
Marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Kaszę jaglaną zmiksować z jajkami i bananami / daktylami (S) na gładką masę. Dodać cynamon (O), sól (Sł), sok z cytryny (K) i sodę oczyszczoną z kurkumą (G) Wszystko dokładnie zmiksować.
Dodać marchewkę, wiórki kokosowe, rodzynki i pestki dyni /orzechy (S) Wszystko wymieszać.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (śr. 22-24 cm).
Piec około 45 minut w 180’C (do suchego patyczka)
Po wystudzeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Polewa:
Miód (S) jeśli nie jest płynny, rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać cynamon (O) szczyptę soli (Sł) sok z cytryny (K) i kakao (G) Wszystko połączyć w jednolitą masę. Wylewać ciepłe.
Uwielbiam ciasta marchewkowe, ciekawa jestem jak to smakuje
Jeśli dodasz cukier będzie w smaku podobne do oryginalnego ciasta marchewkowego tylko, ze względu na kaszę jaglaną, będzie bardziej wilgotne. Jeśli natomiast zastosujesz przepis dokładnie taki jaki proponuję to będzie subtelnie wyczuwalny smak kaszy jaglanej i bananów.
W wersji z czy bez cukru serdecznie polecam bo ciasto jest przepyszne 🙂