Marchewkowe ciasto jaglane (bez glutenu, bez cukru)

 

Marchewkowe ciasto jaglane

  • 3 szklanki startej marchewki (S)
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (S)
  • 2 jajka (S)
  • 1 szklanka rodzynek (S)
  • 1 szklanka daktyli (S) lub 3 banany (S)
  • ½ szklanka wiórków kokosowych (S)
  • 1 szklanka orzechów lub pestek dyni (S)
  • 2 łyżeczki cynamonu (O)
  • ½ łyżeczki soli (Sł)
  • 2 łyżki soku z cytryny (K)
  • 2 kopiaste łyżeczki sody oczyszczonej (G)
  • ½ łyżeczki kurkumy (G) – można pominąć

Polewa 

  • 4 łyżki miodu (S)
  • 1 łyżeczka cynamonu (O)
  • szczypta soli (Sł)
  • ½ łyżeczka soku z cytryny (K)
  • 2 czubate łyżki kakao (G)
    + gorąca woda jeśli polewa będzie za gęsta

Ciasto:

Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu.
Rodzynki i daktyle wypłukać, zalać wrzątkiem i odstawić na około 1h.
Marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Kaszę jaglaną zmiksować z jajkami i bananami / daktylami (S) na gładką masę. Dodać cynamon (O), sól (Sł), sok z cytryny (K) i sodę oczyszczoną z kurkumą (G) Wszystko dokładnie zmiksować.

Dodać marchewkę, wiórki kokosowe, rodzynki i pestki dyni /orzechy (S) Wszystko wymieszać.

Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (śr. 22-24 cm).
Piec około 45 minut w 180’C (do suchego patyczka)

Po wystudzeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

Polewa:

Miód (S) jeśli nie jest płynny, rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać cynamon (O) szczyptę soli (Sł) sok z cytryny (K) i kakao (G) Wszystko połączyć w jednolitą masę. Wylewać ciepłe.

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Marchewkowe ciasto jaglane (bez glutenu, bez cukru)

    • Jeśli dodasz cukier będzie w smaku podobne do oryginalnego ciasta marchewkowego tylko, ze względu na kaszę jaglaną, będzie bardziej wilgotne. Jeśli natomiast zastosujesz przepis dokładnie taki jaki proponuję to będzie subtelnie wyczuwalny smak kaszy jaglanej i bananów.

      W wersji z czy bez cukru serdecznie polecam bo ciasto jest przepyszne 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s