Jaka ryba na obiad? Warsztaty i KONKURS!!!

Studio Kulinarne Bataty Szczecin

To jaką rybę zjemy na obiad robi różnicę, nie tylko dla naszego podniebienia – smakową, ale również dla środowiska. Wiele z popularnych gatunków ryb sprzedawanych w smażalniach czy sklepach rybnych jest zagrożona wyginięciem, wiele z nich jest odławianych w brutalny sposób.

I choć procentowo niewiele ryb zjadamy w ogóle, to okazuje się, że wybór gatunku może przyczynić się do tego, że gdy za jakiś czas zachce nam się np. halibuta to nie usłyszymy, że już dawno nie ma.

„Na czerwoną listę poradnika dla konsumentów „Jaka ryba na obiad?” trafiły: łosoś bałtycki, halibut atlantycki, sola, węgorz, karmazyn oraz tuńczyk błękitnopłetwy.”

Jakie ryby zatem kupować a raczej których nie kupować? Pełna lista z opisem tutaj.

W ramach akcji informacyjnej WWF organizuje w całym kraju warsztaty kulinarne, na których można dowiedzieć się jak wspomóc środowisko. Jakie ryby kupować, a jakich unikać i przede wszystkim jak smacznie przyrządzić te mniej znane, takie jak świeża makrela czy śledź.

Studio Kulinarne BATATY wraz z WWF zorganizowały w październiku takie kulinarne spotkanie w Szczecinie. Było pysznie!

Zdjęcia i przepisy (kliknij zdjęcie) poniżej:

Dorsz w tapenadzie i szynce dojrzewającej, puree z pasternaku i topinamburu, pieczone pomidory

Kaszanka z białych ryb i jabłek z sałatką z brukselki

Chowder z marynowanym bakłażanem, kalafiorem i czerniakiem

Smażony śledź w żołędziowej otoczce i korzennym occie, sałatka ziemniaczana z grzybami

Makrela w papilotach na caponacie, palone masło i dyniowa kasza orkiszowa

 

A teraz… czas na KONKURS!

Do wygrania książka kucharska „Ryby wybrane”

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s